-Dezvoltare personală – Despre Oameni – Interviu cu Daniela Minoiu – Actrița a Teatrului Nottara şi art-terapeut!
Cine este Daniela Minoiu?
Visătoare profesionistă, actriţă a Teatrului Nottara, director fondator al Studioului de Teatru Midacris Bucureşti, profesor de actorie şi dicţie pentru copii şi adolescenţi, art-terapeut. Şi, înainte de toate, mama celui mai dulce copil de pe planetă, Nicolas.
Ne poți face pe scurt o descriere a activităților tale?
Cred că meseria de actriţă nu mai are nevoie de prezentare. Vă aştept să mă vedeţi în această stagiune, pe scena Teatrului Nottara, în spectacolele: Cumetrele, Mitică Popescu, Despre olteni cu dragoste şi Provocări inocente.
În calitate de profesor şi art-terapeut susţin cursuri de actorie şi dicţie, care au drept obiectiv educaţia dramatică, dezvoltarea personală a copiilor, valorificarea în spectacole a aptitudinilor artistice.
Cum influențează activitatea ta persoanele din jurul tău în viața de zi cu zi?
Abilităţile dobândite în cadrul cursurilor, cum sunt cele de dezvoltarea memoriei, atenţiei, concentrării, cele de comunicare şi relaţionare, le sunt utile în viaţă, indiferent de profesia pe care o vor alege în viitor.
Cum a început drumul tău în actorie şi în pedagogia teatrală ?
Drumul meu în actorie a pornit la vârsta de 16 ani, când fiind elevă a Liceului Sanitar şi toată lumea aştepta să fiu o viitoare doamnă doctor, eu m-am înscris la teatru, la Şcoala Populară de Arte. Apoi admiterea la Academia de Teatru şi Film, a venit ca o urmare firească pentru mine, total surprinzătoare pentru cei din jurul meu.
Pedagogia teatrală a venit din întâmplare, eu fiind convinsă că nu doresc vreodată în viaţă să lucrez cu copiii. Dar Altcineva a avut alte planuri cu mine, m-a înzestrat cu har pedagogic, pe care din momentul în care mi l-am descoperit, m-am străduit zinic să onorez acest dar prin formări profesionale complementare, precum: psihodrama, sociodrama, art-terapia.
Care sunt principalele caracteristici ale Socioterapiei prin teatru ? Cu ne ajută o astfel de terapie?
Socioterapia este o activitate de învaţare socială în grup, care utilizează tehnicile şi procesele specifice actoriei şi sociodramei. Este o terapie prin joc şi jocuri, care se sprijină pe premiza naturală că toţi copiii învaţă întâi prin joc despre sine şi mediul bio-social. O terapie prin râs, veselie şi destindere, modalitate sigură de accesare a resurselor pozitive din fiecare.
Această metodă de acţiune centrată pe grup te ajută să improvizezi creativ pentru a face faţă dificultăților şi provocărilor (şcoală, grup, prieteni, familie, societate).
Cum a luat naştere Studioul de teatru și dicție pentru copii și adolescenți?
Această şcoală a luat naştere din dorinţa de a oferi copiilor şi adolescenţilor un spaţiu liber, cald, sigur şi suportiv pentru a se exprima, a greşi, a experimenta, a cunoaşte şi a se cunoaşte, un mediu pozitiv, în care să crească tolerant, cu spirit de echipaă, încredere, stimăaă de sine şi să işi poată descoperi şi pune în valoare resurse artistice cunoscute sau poate latente. Sau un loc în care, pur si simplu, să se simtă bine, valorizat, văzut, auzit şi să îşi facă noi prieteni.
Știu că ai multe momente profesionale în care ai adus plus de valoare în viața oamenilor. Ne poți povesti unul dintre aceste momente?
Unul dintre momentele cele mai emoţionante, care m-au marcat, a fost faptul că în urma interacţiunii cu mine la un proiect de educaţie teatrală, unde am lucrat cu 120 de copii din categorii sociale defavorizate, mulţi dintre ei au decis să se reîntoarcă la şcoală, pe care o abandonaseră, iar eu am fost adultul de sprijin care i-a însoțit în acest demers.
Dacă ai putea să schimbi lumea, cu ce ai începe?
Aş face „o operaţie” pe creier şi suflet umanitătţi şi aș extirpa de acolo ura, răutatea, minciuna, ipocrizia, avariţia, nepăsarea.
Un gând bun pentru cititori.
„Când visele tale vor fi mai puternice decăt fricile, atunci ele se vor îndeplini.”
Unde poate fi găsită Daniela Minoiu?
www.cursuri-de-actorie.ro; pe pagina personală de facebook Daniela Minoiu sau pe pagina oficială